Wednesday, August 22, 2012

Pesanan Abi buat kamu..Ada di kalangan abnaul jamaah..mengadu keresahan jiwanya..kekacauan hidupnya..masalah sering menekannya. Aktiviti jamaah tidak menenangkan jiwanya..akademik menjadi bebanan..jawatan menghantuinya.

Abi hanya menjawab....
bagaimana tahajjudnya setiap malam..berapa masanya yang dia sediakan untuk menghadap Allah Ta'ala di waktu qiyamnya setiap malam..

apakah seorang da'ie mujahid akan dialpai oleh Allah Azz wa Jalla bila di saat orang tidur sang dai'e merintih..merayu..mengadu padaNya..?

Bagaimana aurad qurannya..Al Waqi'ah..Al Mulk..Yaa Sin..semuanya surah-surah yang amat berkuasa membina kekuatan ruh..kekuatan iman..kekuatan keyakinan.

Menghapuskan kotoran-kotoran dosa..menambahkan bekalan pahala yang mampu menaikkan darjah ketenangan dalam hati para dai'e ila Rabbil Jalil...

Bagaimana solatnya..yang mengandungi sentuhan-sentuhan ruhi ....

unsur-unsur ta'abudan ( pengabdian ), tasliman ( penyerahan ), takhasyua'an ( khusyu'), tabazzulan (kehinaan diri ), takhaddu'an ( kerendahan hati), tamalluqan(kerinduan)...

yang sayugia membina jiwa hamba dalam diri para da'ie mujahid....

Sering kali seseorang itu tidak menemui hatinya di dalam solat..sehingga solatnya tidak ada ruh yang dapat menghidupkan jiwanya..

Bagaimana wirid dan zikirnya..yang sepatutnya menghidupkan hati..menyalakan ingatan, kerin duan. keasyikan kepada Allah Rabbul Jalil...

membuahkan kemulian..menumbuhkan sifat-sifat mahmudah..membersih dan menggilap dari noda dosa..

ABi sukar mempercayai ..

seorang da'ie yang istiqamah dengan wasilah-wasilah tarbawi akan resah jiwanya..tertekan hidupnya..Oleh itu ya abnaie..muhasabah lah dirimu sebelum engkau dimuhasabah di hadapan Tuhanmu..

Fikir2kanlah wahai ABNAUL HARAKAH.. 

~kini aku takut untuk rasa kecewa, rapuh dan derita kerana sudah pasti aku akan tahu bahawa itu kerana dimana perginya Tahajjudku, bagaimana hubunganku dengan Penciptaku, apa cerita dengan qiamku, mana aku abadikan bacaan al-quranku..

YA ALLAH, PERMUDAHKANLAH JALANKU MENUJU REDHA MU.. AMEEN.. 

nanie mujahidah

No comments: