Sunday, September 26, 2010

Semakin suntuk untukku...

بسم الله الرحمن الرحيم 

Ku hadapkan kesyukuran padaMU Ya Allah atas kesempatan yang masih Engkau berikan buatku pada tika ini.. Tanggal 24 September yang lalu, bersamaan 15 Syawal 1431H di hari Jumaat penuh barakah,  genaplah kehidupanku di alam fana ini selama 20 tahun, menghitung dosa-dosa yang telah aku lakukan, sudah cukup membuatku menitiskan air mata keinsafan. Sejauh mana aku menyumbang pada Islam..

Terima kasih Ya Allah untuk usia yang telah Engkau berikan. Terima kasih juga untuk setiap rezeki yang Engkau kurniakan. Terima kasih untuk setiap cubaan yang Engkau turunkan.Terima kasih untuk bakat dan ilham yang Engkau anugerahkan. Sesungguhnya terlalu banyak yang telah Engkau berikan kepadaku...dan terlalu sedikit pengabdianku terhadapMu.


Engkau tetap menerima walau terkadang aku alpa, aku lupa, aku tersilap dan khilaf menafsir makna setiap kurniaan dan dugaan. Namun begitu besar kasihMu...Engkau tetap melindungi aku walaupun terkadang aku kalut merungut ketika saat-saat lemahku datang.Aku tidak pernah menafikan hakMu sebagai Khaliq walaupun terkadang aku terbuai dengan kesedihan dan kesakitan yang amat pedih.


Ampunkan aku Ya Allah pabila aku merintih nasibku di hadapanMu. Kalau bukan kepadaMu, kepada siapa lagi harus ku mengadu? Aku tidak pernah menyesali kewujudanku ini Ya Allah...namun aku hanyalah hambaMu yg dhaif dan lemah. Adakalanya aku kurang kesabaran. Ada masanya aku goyah keimanan. Ada masanya aku hampir terikut bisikan syaitan. Namun dengan limpahan kasih sayangMu, Engkau menarikku kembali jauh daripada kesesatan.


Dalam usia begini...aku ingin menjadi lebih dekat padaMu Ya Rahman. Dalam usia yang makin jauh ini...aku ingin lebih merinduiMu Ya Rahiim. Dalam usia meniti senja ini...aku ingin sekali menyambut panggilan KaabahMu Ya Al Malik.Dalam usia ubanan ini yang ku inginkan hanyalah ketenangan, kekusyukan beribadah, segala kesederhanaan dan kerendahan hati tanpa berhenti menghulur kasih pada yang sudi.


Ya Muhaimin...pimpinlah tangan hambaMu ini...pimpinlah hati hambaMu ini...pimpinlah langkah hambaMu ini akan sentiasa berpijak di atas jalan kebenaran. Ya Al Quddus... sebagai hambaMu yang hina dina, aku takkan mungkin mencapai sempurna, tapi kasihanilah aku... bimbinglah aku sentiasa agar aku mampu meniti titian siratulmustakimMu dengan tenang dan mudah tanpa cela.


Ya Al Hakiim...berikanlah ilham kepadaku agar aku mampu terus berkarya. Agar aku terus mampu memberikan sedikit ikhtibar dan dakwah dengan caraku. Hulurkan kepadaku bijaksana agar aku mampu terus memacu kalam keinsanan sehingga tiba masanya Engkau menjemputku pergi.


Terima kasih Ya Allah atas segala takdir yang telah Engkau tentukan untukku. Engkaulah Ya Maha Besar... peliharalah aku si yatim piatu ini agar terus berpegang teguh pada taliMu.


Terimalah permohonan hambaMu yang sedang bermusafir di bumiMu ini Ya Al Mudzill.

Amin Ya Rabbul Alamin. 

Sahabat2ku, andai esok tiada lagi buatku, maka teruskanlah perjuangan kamu semua untuk Islam.. kerana itu adalah cita-citaku, namun atas kelalaianku, waktu terus berlalu dan masa ku semakin suntuk..  Ampunkan aku Ya Rabb atas segala dosa-dosaku. Buat ibuku, terima kasih kerana telah melahirkanku dan mendidikku dengan keteguhanmu. Buat ayahku, pemergianmu amat aku rindui. kini aku hidup tanpa kasih sayang ayah buatku.. Namun aku tahu, impianmu agar aku menjadi anak perempuan yang solehah agar sentiasa mendoakanmu di alam sana.. teramat rindu ayah.. Buat semua sahabatku, terimalah huluran maafku andai sepanjang hidupku, menyakiti kamu adalah rutin harianku. 

Selamat Hari Lahir buat diriku... sesungguhnya mati menghampiriku.. kini masa semakin suntuk untukku.. Astagfirullah al-azim..3xSalam penuh cinta,

nanie mujahidah..

2 comments:

Khairul Aiman Sahrom said...

Usah bersedih kerana ujian itu akan menjadikan dirimu menjadi lebih erpengalaman...pengalaman itu pula akan menjakanmu lebih matang dalam membuat keputusan..andai lelah, rehatlah sebentar sambil memuji Allah kerana dirimu telah dipilih menjadi tentera Dia untuk menegakkan syiar Islam di muka bumi..

nanie mujahidah said...

syukran akhi.. rindu untuk bergerak kerja bersama. =(